Informujemy, że na stronie internetowej stosowane są pliki cookies (tzw. ciasteczka) w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny oraz w celu tworzenia anonimowych statystyk serwisu. Jeśli nie blokujesz plików cookies, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisanie w pamięci urządzenia.
Ustawieniami plików cookies możesz samodzielnie zarządzać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.

Przejdź do:

Polędwiczki wieprzowe marynowane w sosie teriyaki podawane z zieloną fasolką

Znajdź przepis

szukanie zaawansowane

Polędwiczki wieprzowe marynowane w sosie teriyaki podawane z zieloną fasolką

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa 400 g
  • Sos teriyaki 70 ml
  • Sos sojowy jasny 30 ml
  • Wytrawne sherry 40 ml
  • Olej sezamowy 40 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Miód 5 g
  • Przygotowanie polędwiczek:
  • Mleko kokosowe 160 ml
  • Masło orzechowe 120 g Sos sojowy 30 ml
  • Cukier trzcinowy brązowy 20 g
  • Czosnek posiekany 1 ząbek
  • Przygotowanie sosu satay:
  • Fasolka Szparagowa Zielona Cała Bonduelle 300 g
  • Masło 8 g
  • Ocet balsamiczny
  • Sól
  • Pieprz

Ocena:

 
 
 
 
 

Zagłosuj na tę potrawę w skali od 1-5:

 
 
 
 
 

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania polędwiczek:
Polędwiczkę oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w cienkie słupki. Z posiekanego czosnku oraz pozostałych składników przygotować marynatę. Pokrojoną polędwiczkę marynować w chłodnym miejscu przez około 6 godzin. Mięso wyjąć i odsączyć z nadmiaru marynaty. Smażyć przez chwilę, następnie odstawić z ognia.

Sposób przygotowania sosu satay:
Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe ciągle mieszając. Następnie dodać pozostałe składniki i podgrzewać do zagotowania.

Sposób przygotowania fasolki:
Fasolkę zblanszować we wrzątku, następnie zahartować w wodzie z dodatkiem lodu. Na patelnię z roztopionym masłem wrzucić dobrze odsączoną fasolkę. Dodać odrobinę octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku.

Sposób podania:
W centralnym miejscu talerza ustawić w naczyniu sos satay. Dookoła ułożyć ciepłą fasolkę oraz słupki polędwicy. Udekorować świeżymi ziołami. Danie to można serwować jako ciepłą przystawkę.

Produkty Bonduelle użyte w przepisie

Facebook